viernes, 23 de marzo de 2018

Día de entrega de premios no IES de Foz


Onte día 22 de marzo, na biblioteca do IES de Foz entregáronse os premios polo 

concurso “@ listiñ@ do mes” e “Receitas de petiscos”. Patrick, un dos

organizadores do concurso entregou os premios. A gañadora do listiñ@ foi Noa 

Prado Fernández (1ºB ESO) e o gañador do concurso de receitas foi Iván 

Varela  alumno de 2º ciclo de Dirección de Cociña. Os concursos organizáronse 

para que os alumnos aprenda máis contidos relacionados coas preguntas 

realizadas e a lingua galega.





martes, 20 de marzo de 2018

Receita gañadora do Concurso de receitas de petiscos no IES de Foz, curso 2017-18



CANELÓN DE FILLOA E LACÓN CON ESCUMA DE QUEIXO
 ARZÚA- ULLOA E PASTO DE VERZA


AUTOR: IVÁN VARELA (2º DIRCO)


INGREDIENTES CANTIDADES


Para a Filloa

Auga de cocer lacón ………………………………………………… 250 ml

Leite ………………………………………………… 250 ml

Fariña ……………………………………………….. 200 g

Ovos ……………………………………………….. 3 Uds

Touciño ……………………………………………….. C/s


Para a Farsa do Canelón

Freba de lacón cocido ………………………………………………. 200 g

Zorza ……………………………………………… 50 g

Velouté (Roux 60*60*1)…………………………………………….. C/s


Para a Escuma de Queixo Arzúa-Ulloa

Leite ……………………………………………… 200 ml

Queixo Arzúa-Ulloa …………………………………………….. 150 g

Tona …………………………………………….. 150 g

N2O …………………………………………….. 2 cargas


Para o Pasto de Verza

Verza ……………………………………………. 5 follas

Aceite …………………………………………… C/s

Pemento doce …………………………………………… C/s

Auga de lacón ………………………………………….. C/s

Noces …………………………………………. 1 Ud




ELABORACIÓN




Para a Filloa

1º En primeiro lugar débense introducir todos os ingredientes nun bol e 
mestúranse ben coa batedora.

2º A continuación hai que poñer unha tixola ao lume e untar a base cun 
cacho de touciño, cando estea ben quente vértese un cullerón de masa e
 móvese a tixola ata que a masa cubra toda a superficie.

3º Cando comecen a coller cor os bordes da filloa hai que darlle a volta e 
deixar que se faga polo outro lado.

4º Cando estea cociñada sácase da tixola e déixase enfriar.

5º Por último córtase en cadradiños de aproximadamente 10*10 cm e 
resérvase.


Para a Farsa do Canelón

1º En primeiro lugar débese cocer o lacón 45 minutos na pota rápida, 
sacarlle a freba ó lacón e cortala en dados pequenos.

2º De seguido hai que facer unha velouté coa auga do lacón (poñer 60 g 
de manteiga nunha pota e cando estea quente engadir 60 g de fariña, de 
seguido débese engadir a auga do lacón e mais o leite fervendo, mentres
 se remove cunhas varas ata que espese).

3º Por outro lado, noutra pota frítese a zorza na súa propia graxa e
 débense retirar os excesos; unha vez fritida engádense os anacos de
lacón, déixanse cocer un minuto e engádese a velouté pouco a pouco ata
 que ligue.

4º Por último colócanse dúas culleradas da farsa no medio dos cadradiños
 da filloa, con disposición a enrolalos.

5º Unha vez enrolados píntanse as puntas da filloa con ovo para que unan
 e pásanse polo ferro.


Para a Escuma de Queixo Arzúa-Ulloa

1º En primeiro lugar ponse nun cazo o leite coa tona a ferver e 
engádeselle o queixo cortado en cadradiños.

2º Para terminar, cando estea a elaboración ligada introdúcese no sifón 
con dúas cargas de N2O e mantense a Baño María ata a hora de servir.


Para o Pasto de Verza

1º En primeiro lugar cócense as verzas na auga do lacón 
 aproximadamente 10 minutos.

2º De seguido, nunha tixola sofrítese a verza xunto coas noces cun pouco  
de aceite e unha cullerada de pemento doce.




EMPRATADO

1º En primeiro lugar débense colocar 3 ou 4 anacos de verza na base do 
prato cunhas gotas do aceite do sofrito.

2º A continuación débese colocar o canelón previamente rexenerado por
 encima das verzas.

3º Termínase o empratado napando o canelón coa escuma de queixo e
 pódeselle colocar unha ou dúas noces por riba da escuma.




OBSERVACIÓNS

*Non se fai mención das cantidades de sal, xa que o propio lacón vai soltar
 salinidade; no caso de que guste máis salgado, sería cuestión de rectificar a
 elaboración ao gusto.

Gañadores do concurso de coplas do Entroido do 2018.



O Equipo de Dinamización e Normalización Lingüística do IES de Foz recoñece o bo facer á hora de armar coplas de entroido neste 2018 aos gañadores do concurso:



Alumnado de PMAR 3º ESO: Lakshmi Coto, Nerea Couto, David Edrosa, Anxo Marqués, Paula Otero, Miguel Rego e Nerea Yáñez.

Os nosos parabéns!!!

As coplas gañadoras son as seguintes: 


Coplas de Entroido

Pedides unhas coplas
Atentos á canción
Connosco ides pasar
Un rato bo.

Laconadas a fartar
Lambetadas a moreas
Non podemos resistirnos
A ningunha das enchentas.

O desfile xa chegou
Carrozas e comparsas
Polas rúas de Foz
É festa rachada.

O entroido xa chegou
A rir, cantar e bailar.
Todos xuntos en compaña
As tradicións continuar.


Agradecemos tamén a participación do alumnado do primeiro curso do Ciclo Formativo de Servizos administrativos: Daniel Cuadrado Baamonde, Alba Couto Barrientos e Admilson J. Varela Semedo.






viernes, 16 de marzo de 2018

Celebración do 8 de marzo no IES de Foz


  O xoves 8 de marzo de 2018 foi o día da muller traballadora.No IES de Foz participamos nesta xoranda reivindicativa, con parcarntas, lazos violetas e a lectura dun manifesto. Unha parte importante do profesorado e alumnado do noso centro secundou a folga convocada para esa data.

jueves, 1 de marzo de 2018

Exposición Rosalía de Castro

Hai unha exposición de Rosalía de Castro na biblioteca do IES de Foz. Esta exposición fixérona o profesorado e os voluntarios da biblioteca e leva instalada dende o venres 23 de febreiro. A exposición consta de libros de Rosalía, un cartaz, flores de papel e poemas con forma de corazón.




Animádevos a participar no concurso "@ listiñ@ do mes"


Rapaces, xa comezou o concurso "@ listiñ@ do mes"! Prolongarase durante todo o segundo trimestre. Haberá uns premios para os gañadores. Animádevos a participar! As bases son as seguintes: 


1ª) CATEGORÍAS

Haberá unha categoría única. Poderán participar 1º e 2º da ESO e FP Básica.

2ª) PREGUNTAS A RESPOSTAR

Todos os luns poñeremos dúas preguntas que estarán escritas nun folio no pasillo entre as clases de 1º A e 1º B.

3ª) ENTREGA DAS RESPOSTAS

As respostas tédelas que meter nun buzón que estará no pasillo entre as clases de 2º A e 2º B. Poderedes entregalas ata o mércores de cada semana ata as 14:30 hs. Deberán poñer: respostas, nome, apelidos e clase do participante.
 
4ª) DATA DE INICIO DO CONCURSO

Comezaremos o concurso o luns 26 de febreiro. Ese día poremos as primeiras preguntas.


5ª) DATA DE FINALIZACIÓN DO CONCURSO

As últimas preguntas serán as do luns 19 de marzo.

6ª) Exposición das puntuacións

O venres de cada semana poñeremos un listado coas puntuacións de todos os participantes.

7ª) PREMIOS

As tres persoas con máis puntuación gañaŕan cada unha un vale, material de papelería por valor de 10 euros.

8ª) ENTREGA DE PREMIOS

O premio entregarase na biblioteca do IES no recreo do xoves 21 de marzo.